energetiniai gluosniai rašė: Pyragas yra geris.
Isguldziau ir recepta :
PYRAGAS. AKA TINGINYS, AKA AVINELIO DUONA
INGREDIENTAI
1 stikline kavamale smulkintos dziovintos rukomosios kanapes,
1 pakelis (200g) tikro (82%) sviesto,
1 indelis (400g) tirstinto saldaus kondesuoto pieno (geriausia su kava, yra ir toks),
3-4 pakeliai (po 180 - 200g) lietuvisku pakuotu sausainiu - tinka "Gaidelis", "Ralis", "Sachmatiniai", "Arbatiniai", "Kokosiniai", "Berzelis", "Devintoji banga", "Optima linija" ir panasus,
1 sokoladas (100g) (deti savo megiama, tinka ir juodasis, ir pieniskas, ir su razinomis, ir su riesutais),
stikline vandens.
PRIEMONES
Dujine arba elektrine virykle, nedidelis emaliuotas puodas, valgomasis saukstas (geriau medinis - neikaista bemaisant), kitas puodas (didesnis uz pirmaji, nebutinai emaliuotas, gali buti kad ir plastikinis dubuo, nesvarbu - tiks bet koks atviras talpus indas), plastikinis maiselis.
APLINKA
Laisva virtuve, laisva diena (vakaras laisvas ir naktis ir kitas rytas ir kita diena), laisvas virejas, biciulis talkininkas, muzika arba tyla, smilkalai arba atvertas langas su vejelio kedenamomis uzuolaidomis.
NUSITEIKIMAS
Rimtis, stebuklo laukimas.
EIGA
1.Pirstais i didesniji puoda arba dubeni smulkiais gabaleliais sutrupinami visi sausainiai. Kaip atrodo smulkus gabalelis? Siuo atveju tai yra mazdaug 1/10 - 1/12 sausainio dalele; zinoma, trupinant visai nebutina skaiciuoti; taip pat neverta persistengti - nera reikalo trupinti sausainio i simta gabaleliu.
2.Ijungiama/uzdegama virykle, statomas puodas, ipilama puse stiklines vandens, supilamas visas kondesuotas pienas; gerai ismaisius kondesuota piena su vandeniu, suberiama stikline kanapes miltu, tuoj pat pradedama maisyti. Verdama ant mazos ugnies! Maisant neuzilgo mase tampa vienalyte, tuomet idedamas sviestas ir vel maisoma, kol istirpsta sviestas. Galima atsargiai padidinti ugni, taciau nepamirsti bemaisant saukstu vis patikrinti dugna, ar "netraukia". Paprastai anksciau ar veliau "traukti" pradeda, tai neisvengiama; jei traukia labai smarkiai, sumazinama ugnis. Jei mase pernelyg tirsta, sunkiai maisosi arba smarkiai "traukia" prie dugno, supilama likusi puse stiklines vandens (jei veliau beverdant sios mazos nelaimes pasikartotu, galima ipilti dar puse stiklines vandens, bet nedaugiau - mase turi islikti pakankamai tirsta!). Masei uzvirus (pradejus burbuliuoti), isimenamas laikas ir nuolat maisant verdama dar 45 minutes. Nevalia atsitraukti nuop virykles, reikia nuolat maisyti; jei pavargsta ranka, prie virykles kvieciamas talkininkas! Po 45 minuciu sudedamas smulkiai lauzytas sokoladas, maisoma, kol istirpsta, tuomet isjungiama virykle.
3.Puodas nukeliamas nuo virykles ir mase is puodo nedelsiant suverciama ant trupintu sausainiu kitame puode arba dubenyje (isgrandoma visa iki paskutines kruopeles!) ir viskas gerai gerai ismaisoma. Maisoma tol, kol visi trupinti sausainiai tolygiai pasidengia mase, arba tiesiog tol, kol viskas gerai susimaiso. Tai gali trukti ir penkias minutes, skubai ir atsainumui cia ne vieta, maisykite su meile, kruopsciai.
4.Gerai ismaisius, visa tai sukreciama i plastikini maiseli ir suformuojamas KEPALAS. Arba suvoliojama DESRA. Mes paprastai minkydavome plytos formos KEPALA. Daugmaz. Aisku, galima atskiruose maiseliuose suminkyti du - tris mazesnius kepaliukus arba desrytes arba DAR KA NORS - nykstuka, stirnaite, menuli, riestaini.. :-)
Galiausiai pyragas saunamas i saldymo kamera ir saldomas tol, kol susala. Po 2-3 valandu jau galima meginti raikyti. Valgomas saltas su karsta arbata arba kava.
5. VISKAS. Turite gera kilograma pyrago, nuo 50 iki 100 doru porciju (zinoma, atsizvelgiant i kanapes stipruma..) Laikomas saldytuve, negenda ilgai ilgai; biciulio broliui gabala islaike tris menesius..
SVARBU
Porcija paprastai kalibruojama arbatiniu sauksteliu, turint ji akyje. Isiubuoja po poros valandu ir siubuoja ilgai. Nevalia nekantraujant valgyti dar daugiau pyrago, nepraejus dviems geroms valandoms po pirmojo gabalelio!Per daug pyrago sukelia KANCIA, nepamirskite! Taip pat nevalia pavalgius pyrago (arba pries valgyma) dar ir kanapes parukyti - irgi kentesite. Valgyti pyraga geriau tik saikingai uzkandus. Skrandyje ir jo apylinkese taip pat buna kamsciai, pyragas sito nemegsta.
Po savaites smaguriavimo pyragu persikelsite i angeliskasias sferas..
To jums ir linkiu, biciuliai.
P.S. Jei norite valgyti ta pati vakara, pradekite kepti vidurdieni - beveik pora valandu uztruksite virtuveje, tada dvi - tris valandas pyragas uztruks saldymo kameroje, ziu - jau ir penkta sesta vakaro, o ir galiausiai pasmaguriavus dar pora valandu klaidzios virskinamojo trakto labirintuose, kol iveiks jus..
SEKMES!