Nuotrauka Nuotrauka

augalo karpymas

Tobulėjantiems.
Rašyti atsakymą
ciongas
Naujokas
Pranešimai: 37
Užsiregistravo: 2014-12-26, 18:58
Reputacija: 0

Re: augalo karpymas

Standartinė ciongas »

akkmuo rašė: 2017-07-23, 23:27 blogai.
gali sustresuot, pasidaryt xermiais ir panašiai.
įdomi pozicija. „sugalvojau, padariau, ir tik po to klausiu, ar gerai padariau“ (:
Gal galite pakomentuoti plačiau?
Ar karpymo reikėtų vengti visu žydėjimo laikotarpiu , ar vėliau galima naudoti karpymo techniką, kai žiedai jau susikrovę?
Vartotojo avataras
Moderatorius
Moderatorius
Moderatorius
Pranešimai: 850
Užsiregistravo: 2013-01-28, 20:59
Reputacija: 94

Re: augalo karpymas

Standartinė Moderatorius »

tiek laiko rašiau, ir viskas išsitrynė. fak. :D
pradėsiu nuo to, kad žydėjimui einant į pabaigą, galima nukirpti visus vėduoklinius lapus, nes žiedai jau yra pilnai susiformavę, ir tik toliau bręsta, ko pasekoje, jiem užtenka mineralų iš saulės(šviesos šaltinio) ir žemėse esančių reikalingų elementų.
dabar, grįžtant prie temos, pamėginsiu logiškai aprašyt, kaip vyksta žydėjimo procesas iš tam tikros pusės.
kol žiedai yra maži, nesusiformavę, jiems reikia tam tikrų elementų iš žemės ir t.t., kad jie greičiau augtų.
jie gauna didelę dalį mikroelementų iš žemės, bet tuo pačiu, išnaudoja sukauptus elementus ir iš apatinių(vėduoklinių) lapų, ir eigoj jie(tie lapai)pradeda prarast savo spalvą, geltonuoja, ruduoja, ir t.t., nes iš jų yra pasiimami reikalingi elementai.
jeigu tu jį pradedi maitint trąšomis, kurį laiką tas geltonavimas apmažėja, sulėtėja (kai kuriais atvejais ir išnyksta),
nes augalas pradeda gaut žymiai daugiau maisto iš žemės, ir jam jų užtenka, nebereikia maitintis iš lapų.
o dabar, pagalvokim, augalas žydi neilgai, kokias 2 savaites, gauna tarkim 4Oproc. elementų iš žemės, 4Oproc. elementų iš
sukauptų lapuose, ir kokį 2O proc. elementų iš saulės šviesos (procentai primesti iš akies, toli gražu nėra tikslūs ar išsamūs, tiesiog, taip bus aiškiau).
ir staiga nebegauna mineralų iš lapų, nes jie nukirpti.
automatiškai sumažėja augimo tempas, gali sustresuoti ir panašiai.
augalas nebegauna tiek maisto, kiek gaudavo prieš tai, tuo pačiu, užaugins mažesnius žiedus ir panašiai.
o, jeigu dar nebus maitinamas trąšomis (organinėm ar ne, nėra skirtumo), bus sunku atsigauti, kas atsiliepia užaugusių žiedų skaičiui.
tikiuosi, kažkiek paaiškinau situaciją, o jei ne - klauskit, gal išsiaiškinsim kažką.
p.s. augalo visom specifikacijom tiek nesidomiu, kad būčiau užtikrintas šitom savo mintim 100proc., tai, jei kas tame turit daugiau žinių - pataisykit ar papildykit mane, kad neklaidinčiau žmonių.
:x:
Vartotojo avataras
G.
Moderatorius
Moderatorius
Pranešimai: 2657
Užsiregistravo: 2008-09-14, 14:22
Reputacija: 133

Re: augalo karpymas

Standartinė G. »

Įkišiu trigrašį ir aš :) pilną potencialą augalas parodys nenukerpant nė vieno lapo per visą gyvavimo laikotarpį ir kiekvieną jų aprūpinant maksimaliu apšvietimu (geriausia tiesiog praskėsti, palenkti šakas, o ne aukoti vienus lapus dėl kitų). Iš lapų energija keliauja nuo galiukų, per pirštus, per savo kotelį link šakos/stiebo ir aukštyn į viršesnes augalo šakas ir viršūnę. Kiekvienas nukirptas lapas letina augimą to, kas yra aukščiau to lapo. Paprastas pvz, kai nutopinamas augalas, tai yra paliekami dar ir 2 lapai, kad aprūpintų dvi besikalančias šakeles. Jeigu topinant būtų nukerpami ir lapai, tai naujos viršūnėlės augtų lėčiau ir ,tikėtina, labiau ištįsusios būtų.
Apie lolipopinimą daug komentaro neturiu :D Visiškai beprasmis, derlių mažinantis dalykas :) Aplamai, kuo daugiau lapų nuo augalo pašalinta, tai tuo mažiau to augalo ir priauga.
Vieninteliai pateisinami lapų ar net ištisų šakų kirpimai, tai kai augalas specialiai formuojamas į tam tikrą norimą formą, kad pvz - užpildyti, kuo didesnį ribotą augimo plotą, dėl tiesiog dekoracijos, kai norisi, kad derlius būtų ne tik derlius, bet ir gražus arba tada, kai yra siekiama sutrumpinti augalo gyvavimo laikotarpį, kad derlius būtų "greičiau". Bet kai daroma, kad būtų "greičiau", tai visuomet derliaus būna mažiau. Dabar kaip čia taip pateisinti scenarijų, kad "davai derliaus imam mažiau, bet greičiau" - paprasta, augalas gali neparodyti pilno potencialo dėl auginimo ploto stokos.
Pliusų ir minusų turi ir karpymas ir nekarpymas, o kokiu atveju geriau kirpti ar nekirpti, tai verta į ploto (nėra vietos pvz dideliam augalui), apšvietimo (pvz trūksta, kad efektyviai apšviesti visus lapus), ventiliacijos (pvz jos trūkumas, jeigu augalas labai krūmėti pradeda), laiko (pvz. nori greičiau parūkyti arba tiesiog ateina ruduo ir pan) veiksnius atsižvelgti. Jeigu yra daug ploto, daug apšvietimo, daug ventiliacijos ir daug laiko, tada verčiau nieko nekirpti ir leisti augalui atsiskleisti jam panaudojant 100proc. savo masės. Bet jeigu reikia taikytis prie minėtų veiksnių, tai gali prireikti ir kirpti. Bet kokiu atveju, apribojant šaknų sistemą, galima apriboti augalo dydį ir ir taip sumažinti kirpimų poreikius, jeigu , sakykim, yra vietos trūkumas :)
CB-1 CB-2
Δ9-THC, THCV, CBC, CBCV, CBD, CBE, CBG, CBGM, CBGV, CBN, CBDL, CBL, CBE, CBT, CBV
C5H8||Borneol|Caryophyllene|Cineole/Eucalyptol|Delta3Carene|Limonene|Linolool|Myrcene|Pinene Alpha, Beta|Pulegone|Sabinene|Terpineol|
SativaIndicaRuderalisAfghan
ciongas
Naujokas
Pranešimai: 37
Užsiregistravo: 2014-12-26, 18:58
Reputacija: 0

Re: augalo karpymas

Standartinė ciongas »

Didelis ačiū, akkmeniui ir G, pastarasis seniai matytas arba filmuoju :D . Tikrai prisidėjote prie bendros žinių mozaikos sulipdymo mano galvoje šiuo klausimu.
Operatore
Ekspertas
Ekspertas
Pranešimai: 785
Užsiregistravo: 2018-11-25, 16:43
Reputacija: 112

Re: augalo karpymas

Standartinė Operatore »

Sveiki!
Kadangi vasara jau i pabaiga, augalai mazdaug primaitinti, isiauge, zydintys ir visokie kitokie. As, asmeniskai, be laistymo jiems jau kuri laika nieko nedarau. Tad po siokio tokio nuobodulio pagaliau atejo laikas mazinti lapu kieki. Butent apie lapu salinima ir noriu snektelti. Kalbu isskirtinai apie siltnami ir gryna out.
Paskaiciau temos komentarus ir panasu, kad zmones tikisi sumazinus lapu kieki, padidinti saku, stiebu, saknu ar pan. mase. Taip pat krypti. Tai cia - nesamones. Lapai be antros zydejimo puses etapo nelieciami. Nereikalingus augalus pasalina pats.
Sprendimas salinti lapus ateina ne del noro kazka padaryti gera ar "kad augalui atejo metas atsinaujinti". Mano atveju Purple Maroc augalas yra lankstytas ir labai veslus. Nors siltnamy kondencatas nesirenka, matau, kad augalui truksta ventiliacijos, lapai lieciasi is apacios i virsu po du, net po tris. Apatiniai lapai liecia zeme, didieji prispaude mazus prie stiebo. Matau, kad augalui liko ne daugiau nei pora savaiciu, jis, kad ir netekes puses lapijos, derliu uzaugins. Per trejeta dienu neteko apie 50 lapu. Kitas variantas - amnesia haze - lankstyta atgal, nes saule visa diena is priekio eina is kaires i desine. Problema - visi galiniai lapai stojasi i saule ir sudaro siena vejui pusti is galo. Ziedai jau dideli ir pabaiga, netekus lapu, taip pat issimaitins. Sprendimas - salinti. Per tris dienas - 15 lapu neteko, bet ji gan nevesli.
Pavyzdziais noriu pasakyti, kad visad reikia ivertinti kodel tu skabai (mano abu atvejai yra del oro cirkuliacijos, pelesio bijausi), ar augalui uzteks laiko isgyventi iki galo be lapu, nes lapai augalui maistas, vaistas (buferis), pavesis ir dar labai daug kas, ar apskritai reikia.
Kodel rasau, kad skabau, o ne karpau. Tai todel, kad lapu salinimas, tai nera cikst cakst su zirklem. Tai yra stema. Zirkles pastoviai reikia dezinfekuoti, o pirstu nereikia taip daznai, metalas augalui is prigimties nera labai pazistamas, kaip oda, kaulas, dantis, tad ir reakcija i sugijima kitokia. O ir man atrodo, kad gyja ilgiau. Siulau per harvesta pasitreniruoti skinti lapus. Pirma su nyksciu ir smiliumi randi pacio lapo koto pradzia, tada pati staciausia kampa, tada staigus, bet svelnus lenkimas priesingai "peciui" - ir lapas tavo delne. Kai ikerti, labai lengva.
Pasalinu pirmiausia apatinius lapus oro cirkuliacijai. Tada didesnius ir veduoklinius, kurie lieciasi vienas su kitu (kad nebutu laseliui galimybes strygti tarp dvieju lapu). Tada ziedams trukdancius (lapai isireme i zieda) ir kildamas aukstyn praretinu iki 15 lapu per diena. Taip per 3 dienas augalo nestresuojant sumazinau 1/3 didesniu lapu. Nereikia lapu salinti kol ziedai dar mazi, nes ziedai augdami "mato" kliuti, tad tai juos skatina peraugti ja.
Neplesau lapu is tankios ziedijos. Visada salinu kita diena po laistymo rytais, kad galetu zaizda per diena uzgyti. Turi buti sausa diena. Gali buti apsiniauke, bet turi buti vejuota.
Kiti augalai nera labai lapuoti ar zemi, kad butu reikalas ju imtis, tad siuo metu salinu tik dviems augalams.
Tiek tos mano patirties. Pastabos, komentarai, pasiulymai mielai priimami :)
Yra kaip yra, o turim ka turim ..
N/A
Patyręs
Patyręs
Pranešimai: 311
Užsiregistravo: 2010-07-18, 19:33
Reputacija: 40

Re: augalo karpymas

Standartinė N/A »

Pritariu operatorei. Topinti (nulaužti vidurines viršūnes) ir defoliatinti geriausia plikomis rankomis. Kaip bebūtų, sveikų lapų geriau neskabyti.
N/A
Rašyti atsakymą
  • Panašios temos
    Atsakymai
    Peržiūrėta
    Paskutinis pranešimas
  • Augalo Dydis
    Arturas » » forume Technologijos
    4 Atsakymai
    5258 Peržiūrėta
    Paskutinis pranešimas kaciarasyt?
  • Plant tissue culture / Augalo audinio propagavimas...
    Sokan » » forume Technologijos
    2 Atsakymai
    4682 Peržiūrėta
    Paskutinis pranešimas G.