Paskaitykit, įdomus straipsnis apie alkoholį
Visi gerai pažįsta alų, vyną, degtinę, bet mažai kas žino, kaip
alkoholis gaminamas. Į labai naudingas vynuogių sultis prideda mielių
bakterijų. Jos labai mėgsta cukrų. Per mikroskopą matyti kaip jos ryja
cukrų, o išskiria alkoholį - C2H5OH. Alkoholis - tai mielių bakterijų
šlapimas, išmatos, o moksliškai - ekskrementai. Kai šlapimo
koncentracija pasiekia 11%, bakterijos, kaip ir kiekvienas organizmas
(jei terpė uždara), apsinuodija savo išmatomis ir žūsta. Jei toks
skystis iškart pilstomas į butelius, tai jį vadiname paprastu sausu
vynu. Jei jį išlaiko dvejus metus ir nukošia bakterijų lavonėlius -
tai jau išlaikytas rūšinis arba markinis sausas vynas, jis gerokai
brangesnis.
Daug kas, o ypač moterys, mėgsta šampaną. Jį gamina štai kaip. Į žalio
stiklo butelį įpila 5 rūšių vynuogių sulčių mišinį ir įdeda mielių.
Priklausomai nuo sulčių mišinio sudėties, gaunamas įvairių rūšių
šampanas. Kalnuose yra išrausti ilgi urvai, kurių sienose išgręžtos
skylės buteliams. Į jas sudeda butelius, urvą uždaro, užantspauduoja
ir dvejus metus laiko tamsoje. Temperatūra ten visą laiką vienoda - 14
laipsnių. Per 2 metus mielių bakterijos perdirba sultis ir, pasibaigus
terminui, atidaro tamsų rūsį ir į jį nukreipia stiprią šviesą. Nuo
netikėtumo ir baimės bakterijos suviduriuoja ir dvėsdamos prileidžia
dujų.
Įdomu, kad šios bakterijos gali perdirbti ne tik cukrų, bet apskritai
bet kokią organinę medžiagą. Hidrolizės gamyklose spiritas gaminamas
iš pjuvenų. Užmerkiamos pjuvenos, pridedama mielių bakterijų. Ėsti
nėra ko - ėda pjuvenas ir šlapinasi metilo spiritu. Šitos bakterijos
alkoholiu paverčia net žmogaus išmatas. Kaime yra žinomas toks
subtilus kerštas. Karštą vasarą į kaimo tualetą nemėgstamam žmogui
įmeta puskilį mielių. Ir prasideda putojantis procesas su dujomis ir
su kvapais. Nuo tualeto dvelkia pusiau saldūs, pusiau rūgštūs
"šampaniški" kvapai.
Jeigu jums teks gerti šampaną ir jūsų nosį kutens šampano dujos,
žinokite, kad tai dvesiančių bakterijų atsisveikinimas.